2013 m. kovo 3 d., sekmadienis

Ko mus gali išmokyti kalnai ir medžiai

Nuo sausio pabaigos kiekvieną trečiadienio vakarą "Jaunatvės namuose" susitinkame su žmonėmis, baigusiais 8 savaičių streso valdymo programą (šiuo metu baigusiųjų yra dvi grupės, o netrukus pradės bei balandžio pabaigoje baigs mokytis trečia). Šiuose trečiadieniniuose užsiėmimuose lankosi daugiausiai tie, kurie pajuto, kad reguliarios dėmesingumo meditacijos pratybos padeda jiems geriau jaustis, o dalyvavimas grupėje didina motyvaciją ir pasiryžimą šio užsimimo "neužmesti".

Su grupe esame sutarę, kad vienam meditaciniam pratimui skiriame vieną mėnesį, ir visas vasaris buvo skirtas taip vadinamajai kalno meditacijai, kurią atlikdavome kiekvieno susitikimo metu.

Meditacijos metu leisdami iškilti mums pažįstamo ar kada nors matyto kalno vaizdiniui, atkreipiame dėmesį, kad kalnas iš esmės nesikeičia, nors aplink siaučia audros, ant jo krinta lietus ir sniegas, jo paviršius žiemą įšąla, o vasarą atšyla ir sužaliuoja. Suvokdami tai, primename sau, kad ir mūsų įvairios patirtys, nors sukelia mums stiprių emocijų, įvairių minčių, nepakeičia mūsų esmės, savo esybe mes liekame tie patys. Daug žmonių pastebi, kad pusvalandžio susitelkimas į kalno vaizdinį  suteikia stiprybės, stabilumo, jėgos pojūtį, o pratimą atliekant reguliariai,  padeda šį stiprybės bei ramybės pojųtį prisiminti ir sunkiose, daug emocijų ir nemalonių minčių keliančiose situacijose. Jeigu norėtumėte išmėginti kalno meditaciją anglų kalba, vieną jos variantą rasite čia.

Paskutinius du vasario trečiadienius prie kalno meditacijos dar prijungėme papildomą - medžio meditaciją, kurios metu dėmesį sutelkiame į sau pažįstamo ar patinkančio medžio vaizdinį. Šią meditaciją ypač malonu daryti dabar, pavasarį, kuomet žinome, jog visa gamta, o kartu ir medžiai, netrukus pabus po žiemos miego ir džiugins akį įvairiausių formų ir atspalvių žaluma.

Mintyse plėtodami medžio vaizdinį, atkreipiame dėmesį į jo ypatybę niekada nesustoti augti. Kad ir kas nutiktų, ar sąlygos būtų palankios, ar atvirkščiai - būtų sunku, net jeigu medį stipriai aplaužytų audros, jis nesustos augęs iš ieškojęs būdų išleisti naujus ūglius, vėl sužydėti ir vesti vaisius. Šios meditacijos metu turime progą įsisąmoninti, kad nors mūsų kūnas sustoja augęs, savo vidumi mes, kaip ir medis, galime augti visą gyvenimą, nuolat atrasdami naujų būdų plėsti savo galimybes, prisitaikyti prie bet kokia linkme pasikeitusių aplinkybių, skleisti žiedus ir nokinti įvairius vaisius.

Praeitą trečiadienį viena dalyvė po meditacijos papasakojo apie įspūdingą į galvą atėjųsį vaizdinį - kad obelis (meditacijos metu tai buvo jos pasirinktas medis) nepaliauja gyvavusi net tada, kai ją nukerta - dažnai iš likusio kelmo pradeda sprogti naujos šakos.

Tad kai netrukus pradės dygti žolė, skleistis pirmosios gėlės, sprogti medžių pumpurai, galime prisiminti, kad ir mes patys, net jeigu kartais tai pamirštame, kol esame gyvi, nešiojame savyje energijos užtaisą, kuris nori ir ieško būdų augti, skleistis ir duoti vaisių. :)   


    

12 komentarų:

  1. Kaip malonu skaityti tai, kas taip artima ir sava :) Esu viena iš seminaro, vykstančių trečiadienio vakarais, dalyvė ir tai su kuo susipažinau per 8 savaičių kursą ir tęstinius seminarus padeda lengviau įveikti iškylančias gyvenime kliūtis, stresą. O kalno ir medžio meditacija tai kažkas nerealaus, įkvėpia jėgų, suteikia ramumos jausmą, sustiprina meilę sau. Ačiū Jums, Giedre, už tokias nuostabias pamokas, kurios pakeičia požiūrį, blogus įsitikinimus ir kurios jau tapo kasdienybe. :)

    AtsakytiPanaikinti

  2. nch-photopad-image-editor-pro-crack is a comprehensive software that allows you to edit your photo in any format. The PhotoPad Image Editor software has a simple and easy-to-use graphical interface that allows you to work directly on your photos.
    freeprokeys

    AtsakytiPanaikinti

  3. wondershare-filmora-crack-2 has just one of the absolute most in-depth and productive characteristics of making, changing in addition to videos that are editing. With this particular specific program,
    new crack

    AtsakytiPanaikinti
  4. . Your hard work has not gone unnoticed. I and the entire senior management would like to congratulate you on doing a great job.
    office timeline crack
    bootstrap studio crack
    rhinoceros crack

    AtsakytiPanaikinti
  5. I like your all post. You Have Done really good Work On This Site. Thank you For The Information You provided. It helps Ma a lot.

    coreldraw graphics suite crack
    coreldraw graphics suite crack

    it Is Very Informative Thanks For Sharing. I have also Paid This sharing. I am ImPressed For With your Post Because This post is very beneficial for me and provides new knowledge to me.

    coreldraw graphics suite crack
    coreldraw graphics suite crack

    This is a cleverly written article. Good work with the hard work you have done I appreciate your work thanks for sharing it. It Is a very Wounder Full Post.

    coreldraw graphics suite crack

    I like this article. I was searching over search engines and found your blog and it really helps thank you very much…

    AtsakytiPanaikinti
  6. I liked it so much that you feel good
    here Sketch made with taste, the theme for your author
    elegant to buy
    impatience with what you have to offer.
    Well, without a doubt, you will come back before this, just like very often if you support this growth.
    adobe acrobat reader dc crack
    adobe animate cc crack
    driver booster pro crack

    AtsakytiPanaikinti

  7. You have a great site, but I wanted to know if you know.
    Any community forum dedicated to these topics.
    What was discussed in this article? I really want to be a part of it.
    A society in which I can obtain information from others with knowledge and interest.
    Let us know if you have any suggestions. I appreciate this!
    camtasia studio crack
    attendhrm professional crack
    malwarebytes crack
    myriad pdftomusic pro crack

    AtsakytiPanaikinti
  8. This is a very helpful site for anyone, each and every man can easily operate this site and can get benefits.

    Hitman 3 Crack
    FIFA 22 Crack
    cyberghost crack

    AtsakytiPanaikinti
  9. Abelssoft SSD Fresh Plus crack is a program that assists individuals with further developing their composing abilities. It has been generally welcomed by PC clients who have viewed it as a compelling instrument in further developing exactness and speed.

    AtsakytiPanaikinti
  10. I am very happy to read this article. Thanks for sharing such an informative article. Visit.Corel Draw X6

    AtsakytiPanaikinti
  11. I guess I am the only one who came here to share my very own experience. Guess what!? I am using my laptop for almost the past 2 years, but I had no idea of solving some basic issues. I do not know how to Crack Softwares Free Download But thankfully, I recently visited a website named xxlcrack.net/
    MAGIX Movie Studio Crack
    Cyberlink PowerDirector Crack

    AtsakytiPanaikinti