2012 m. spalio 21 d., sekmadienis

Ar leidžiame sau pasimokyti iš klaidų?

Jeigu norime ko nors išmokti, ką nors nuveikti, turime gebėti leisti sau klysti. Vieniems tai - gana paprasta, kitiems - sunkiau, o daliai žmonių - labai sunku (o kartais atrodo netgi visai nepakeliama).  Kai galimos klaidos ar nesėkmės atrodo tarsi neįveikiamos kliūtys, kai įsivaizduojame, kad padarę klaidą labai ilgai jausimės blogai, tai gali trukdyti mėginti pasiekti tai, ko norime, ir patirti sėkmę.

Žmonės skirtingai reaguoja į nesėkmes didžiąją dalimi todėl, kad skirtingai jas sau aiškina. Tarkime, jeigu žmogus, patyręs nesėkmę, sako sau "Esu nevykėlis, niekada nieko nesugebu padaryti gerai", suprantama, kad jis jausis labai prastai ir jo noras ateityje dar kartą mėginti padaryti tai, kas nepavyko, bus nedidelis. Tuo tarpu kitas žmogus gali sau pasakyti: "Šį kartą man nepavyko, tačiau tai normalu. Turėjau per mažai informacijos ir patirties, tačiau pasistengsiu labiau ir man pasiseks" ir jaustis pakankamai gerai bei ruoštis kitam mėginimui.

Tai, kaip interpretuojame nesėkmes, didele dalimi vyksta automatiškai ir gana dažnai yra nulemta mūsų anksčiau įgytos patirties. Ypač sunku savo klaidas priimti, pripažinti ir iš jų pasimokyti žmonėms, linkusiems į perfekcionizmą. Tarkime, jeigu žmonės, šalia kurių augome, buvo kritiški tiek savo, tiek mūsų klaidoms, tikėtina, kad mūsų nesėkmės baimė gali būti didesnė. Tačiau kiekvienas suaugęs žmogus gali šį "automatizmą" sąmoningomis pastangomis koreguoti, pavyzdžiui, atpažindamas savo neigiamas ir dažnai katastrofines automatines mintis apie klaidas ir nesėkmes, įvertindamas jų pagrįstumą bei susiformuluodamas alternatyvias mintis, kurios atspindėtų realistiškesnį požiūrį.

Marcia Wieder siūlo štai tokius penkis žingsnelius, kuriais vadovaudamiesi galime vienu metu ir mokytis palankiau priimti savo žmogiškumą, ir efektyviau pasimokyti iš klaidų:

  1. Priimkite savo klaidas. Nesislėpkite nuo jų, pripažinkite jas tiesiai, be gėdos ar kaltinimų, nesvarbu, ar tai būtų praleista proga, ar klaidingas spendimas. Suvokite, kad niekas nėra tobulas.
  2. Tikėkitės realių dalykų. Galbūt jaučiatės patyrusi nesėkmę, nes tikėjotės to, kas nerealu? Galbūt manėte, kad jums pasipirš jau pirmojo pasimatymo metu, arba kad per mėnesį atsikratysite 15 kilogramų? Išmokite atpažinti, kai tikitės per daug ir tokiu būdu pati sau užkertate kelią pasiekti tikslą.
  3. Pagirkite save už tai, kad stengiatės. Tai nereiškia, kad privalu didžiuotis nesėkme, tačiau svarbu pripažinti, kad pastangos savaime vertos pagyrimo. Būkite geranoriška sau.
  4. Stabtelėkite. Prieš save kritikuojant svarbu suvokti, kad padarę klaidą turime progą pasimokyti, ir kad be naujų žinių negalime augti. Būkite dėkinga patirtai nesėkmei, nes joje slypi augimo galimybės.
  5. Judėkite pirmyn. Pradėkite domėtis naujomis galimybėmis. Ne veltui sakoma, kad kai Dievas uždaro duris, atidaro langą.


             

2 komentarai:

  1. Man šiame kontekste labai patinka savipagalbos formuluotė, kurią dažnai naudoju. "Pasimokiau, užsimokėjau už mokslą ir einu (reikia eiti) pirmyn" :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Dalinuosi šiuo liudijimu partneriams, kenčiantiems savo santykiuose, nes yra ilgalaikis sprendimas.

    Mano vyras paliko mane ir mūsų 2 vaikus dėl kitos moters 3 metams. Stengiausi būti stipri tik dėl savo vaikų, bet negalėjau suvaldyti skausmų, kurie kankina mano širdį. Buvau įskaudintas ir sutrikęs. Man reikėjo pagalbos, todėl ištyriau internetą ir aptikau svetainę, kurioje pamačiau, kad daktarė Ellen, burtininkė, gali padėti susigrąžinti meilužius. Aš susisiekiau su ja ir ji už mane surengė specialią maldą ir burtus. Mano nuostabai, po 2 dienų mano vyras grįžo namo. Taip mes vėl susijungėme ir šeimoje buvo daug meilės, džiaugsmo ir ramybės.

    Taip pat galite susisiekti su dr Ellen, galinga burtų tvarkytoja ir ieškoti sprendimų jos adresu ellenspellcaster@gmail.com. Taip pat galite naudoti Whatsapp jam +2349074881619

    AtsakytiPanaikinti