2012 m. lapkričio 10 d., šeštadienis

Norite pastebėti naujas galimybes? Medituokite!

Jau kurį laiką Vakarų šalys skiria nemažai lėšų meditacijos tyrimams. Nors dar toli gražu ne viskas ištirta, iki šiol atlikti tyrimai rodo, kad reguliarios meditacijos pratybos teikia įvairialypę fizinę ir psichologinę naudą - medituojantys žmonės labiau patenkinti savo gyvenimu, jaučia mažiau nerimo, streso, skausmo, slegiančio liūdesio ir kitų neigiamų emocijų, jų imuninė sistema stipresnė, kraujospūdis - žemesnis, o miegas - kokybiškesnis.

Neseniai Izraelio mokslininkai atliko paprastą, bet sumanų eksperimentą, kurio tikslas buvo įvertinti, ar meditacija veikia žmogaus proto lankstumą bei gebėjimą "neužstrigti" ties anksčiau priimtais sprendimais bei matyti naujas galimybes. Šiam eksperimentui buvo panaudota ko gero daugeliui iš matematikos pamokų pažįstama užduotis, kuomet turime pilną statinę vandens ir trijų skirtingų talpų asočius, bei juos naudodami turime į kitą, tuščią statinę pripilti tam tikrą kiekį vandens.  Šią užduotį atlikinėjo tiek patyrę medituotojai (reguliariai medituojantys ne mažiau kaip trejus metus), tiek visiškai nemedituojantys žmonės, tiek tie, kurie lankė 8 savaičių meditacijos pratybų kursą. Užduoties esmė buvo tokia: iš pradžių salygos buvo gana sudėtingos ir reikėjo pasukti galvą, kaip atmatuoti reikiamą kiekį vandens. Tačiau po kelių mėginimų buvo pateikta kiek kitokia užduotis, turinti du galimus sprendimus: ilgesnį ir sudėtingesnį, panašų į tuos, kuriuos teko pasitelkti iki tol, arba visai paprastą, jeigu pavykdavo jį pastebėti.

Paaiškėjo, kad patyrę medituotojai su šia kiek "apgaulinga" užduotimi tvarkėsi žymiai geriau, nei nemeditavę žmonės - jie lengviau pastebėdavo naują sprendimo variantą, rečiau "užstrigdavo" ties senuoju. Tačiau įdomu tai, kad tie tyrimo dalyviai, kurie lankė 8 savaičių meditacijos kursus, jų pabaigoje jau pastebimai mažiau "strigdavo" ties senaisiais sprendimais. (Beje, išmokimo efektui kelias buvo užkirstas - matuojant proto lankstumą kursų pradžioje žmonės spręsdavo visai kitokio pobūdžio užduotis, kuomet iš raidžių reikėdavo kuo greičiau sudėlioti žodžius).

Reiškinys, kuomet ankstesnė patirtis padaro mus savotiškai aklus naujoms galimybėms panašiose situacijose - plačiai papiltęs ir gerai žinomas. Pavyzdžiui, tyrimai rodo, kad gydytojai, kurie dažnai susiduria su tam tikra liga sergančiais ligoniais, sunkiau nustatato teisingą diagnozę kitos ligos atveju. Gebėjimas į kiekvieną situaciją žvelgti naujai, matyti jos unikalumą - daugelyje gyvenimo situacijų pageidautinas gebėjimas, tačiau kad galėtume juo džiaugtis, dažnam tenka dėti pastangų. Na, o vienas iš būdų jį pastiprinti - meditacijos pratybos.                      

1 komentaras:

  1. Dalinuosi šiuo liudijimu partneriams, kenčiantiems savo santykiuose, nes yra ilgalaikis sprendimas.

    Mano vyras paliko mane ir mūsų 2 vaikus dėl kitos moters 3 metams. Stengiausi būti stipri tik dėl savo vaikų, bet negalėjau suvaldyti skausmų, kurie kankina mano širdį. Buvau įskaudintas ir sutrikęs. Man reikėjo pagalbos, todėl ištyriau internetą ir aptikau svetainę, kurioje pamačiau, kad daktarė Ellen, burtininkė, gali padėti susigrąžinti meilužius. Aš susisiekiau su ja ir ji už mane surengė specialią maldą ir burtus. Mano nuostabai, po 2 dienų mano vyras grįžo namo. Taip mes vėl susijungėme ir šeimoje buvo daug meilės, džiaugsmo ir ramybės.

    Taip pat galite susisiekti su dr Ellen, galinga burtų tvarkytoja ir ieškoti sprendimų jos adresu ellenspellcaster@gmail.com. Taip pat galite naudoti Whatsapp jam +2349074881619

    AtsakytiPanaikinti