2012 m. rugsėjo 8 d., šeštadienis

KET kongresas Ženevoje: ryšiai su neuromokslu, vaizduotės naudojimas ir kitos naujovės

Šiais metais, padarę metų pertrauką, vėl dalyvavome Europos kognityvinės ir elgesio terapijos kongrese, šįkart vykusiame Ženevoje, Šveicarijoje. Šie kongresai -  tikras idomių žmonių ir įkvepiančių naujų žinių bei idėjų lobynas, leidžiantis susidaryti įspūdį, kokiomis kryptimis ir kaip dirba įvairių šalių KET terapeutai bei mokslininkai, pasisemti tiek teorinių, tiek praktinių žinių, pabendrauti su kolegomis iš įvairiausių šalių ir net kelių žemynų.

Psichoterapija ir neuromokslas
Šiųmečio kongreso tema - "Psichoterapija ir neuromokslas". Kaip įvadinės paskaitos metu sakė Toronto universiteto profesorius Zindel V. Segal, šiuo metu, siekiant, kad mokslinis žurnalas imtųsi spausdinti straipsnį apie psichoterapijos efektyvumo tyrimus, neretai galima išgirsti pageidavimą, kad būtų atlikti ne tik popieriniai testai, bet ir funkcinio magnetinio rezonanso tyrimai, kurie rodytų smegenų veiklos pokyčius, įvykusius dėl veiksmingos psichoterapijos. Z. Segal paskaitos metu kreipėsi į auditoriją ir paprašė pakelti rankas tų psichologų bei psichiatrų, kurie tiesiogiai bendrauja su neuromokslininkais. Rankas pakėlė tikrai daug specialistų. Pasak Z. Segal, panašų vaizdą jis išvydo neuromokslininkų konferencijoje, paprašęs pakelti rankas tuos, kurie bendradarbiauja su psichologais bei psichiatrais. Tad bendradarbiavimas su neuromokslininkais ir neuromokslo gaunamų duomenų naudojimas siekiant geriau suprasti dabartinių intervencijų veikimo mechanizmus, bei kurti naujas intervencijas - viena iš krypčių, kuria vystosi KET. Tiesa, esama ir šiek tiek skeptiškų nuomonių. Pasak Oksfordo universiteto profesoriaus Mark Williams, neuromokslas yra be galo jaunas ir šiuo metu madingas, tad žavintis juo svarbu nepamiršti, kad prasmingas ir informatyvus jis tik tuomet, jeigu tyrimai atliekami iš tiesų gerai ir kokybiškai.

Mažo intensyvumo KET
Nors KET pasižymi tuo, kad daugumai dažniausių sutrikimų gydyti yra sudaryti standartizuoti gydymo protokolai, numatantys, kas turi būti atliekama kiekvieno terapinio susitikimo metu, aiškėja, kad daliai žmonių, kuriems diagnozuojami šie sutrikimai, pakanka daug mažesnio intensyvumo gydymo. Turima duomenų, kad maždaug trečdaliui klientų, kuriems nustatomi nerimo ar nuotaikos sutrikimai, gali pakakti vien tik savipagalbos priemonių, grįstų KET metodais. Pavyzdžiui, Oksfordo universiteto mokslininkai pristatė įdomų tyrimą, atliktą universitetinėje klinikoje. Jo metu paaiškėjo, kad trečdaliui pacientų, kuriems buvo diagnozuotas panikos sutrikimas, pakako vieno terapinio seanso, į kurį įėjo 15 minučių ekspozicija, kad simptomai išnyktų. Jau yra išleistas ir išsamus vadovas apie tai, kaip taikyti žemo intensyvumo KET intervencijas. 

Vaizduotės naudojimas taikant KET
Tai nėra visiškai naujas dalykas, apie darbą su vaizdiniais rašoma jau klasikiniuose KET vadovėliuose, pvz. Judith Beck "Kognityvinės terapijos pagrindai", tačiau pastaraisiais metais šiai sričiai skiriama tikrai daug dėmesio. Darbas su vaikystės patirtimis pasitelkiant vaizduotę bei joje šias patirtis modifikuojant - vienas iš kertinių patyriminių metodų, taikomų schemų terapijoje (angl. schema therapy). Vis nauji tyrimai patvirtina, kad taikant šią terapiją tiek individualiai, tiek grupėse veiksmingai gydomas ribinis asmenybės sutrikimas (tai patvirtinantys tyrimai jau atlikti Olandijoje ir Norvegijoje, šiuo metu metu jie vykdomi kitose šalyse). Tačiau vaizduotė sėkmingai pasitelkiama ir dirbant su nerimo sutrikimais - socialine fobija, panikos sutrikimu, potrauminio streso sutrikimu ir kt. Labai įdomius šios srities tyrimus šiuo metu vykdo britų psichologė Emily Holmes, dar visai neseniai buvusi Oksfordo universiteto profesorė, o šiuo metu dirbanti Kembridžo universitete.

Populiariausias - J. Kabat-Zinn seminaras
Vieną dieną prieš prasidedant kongresui (kurio pradžia visuomet būna ketvirtadienio ryte) galima dalyvauti prieškongresianiame seminare, kuris vyksta visą trečiadienį. Nors buvo galima rinktis tarp penkiolikos tikrai įdomių seminarų, į vieną iš jų visi norintieji nepateko - dar likus keletui savaičių iki kongreso pradžios buvo rašoma, kad į Jon Kabat -Zinn seminarą apie dėmesingumo meditacijos taikymą medicinoje ir psichologijoje vietų nėra. Daug dėmesio kongreso metu sulaukė ir Oksfordo universiteto profesorius, vienas iš dėmesingumu grįstos kognityvinės terapijos kūrėjų Mark Williams, taip pat kiti specialistai, kalbėję apie dėmesingumu grįstas intervencijas, pavyzdžiui, Susan Bögels iš Olandijos, taikanti jas darbe su vaikais ir šeimomis.

Į stiprybes orientuota KET
Viena iš žymiausių JAV kognityvinių terapeučių, ir lietuviškai išleistos klasikinės savipagalbos knygos "Nuotaika paklūsta protui" bendraautorė Christine Padesky kongrese pristatė savo plėtojamą į stiprybes orientuotą KET. Pasak Ch. Padesky, šios terapijos modelis pamažu išsirutuliojo ieškant būdų, kaip didinti asmenybės patologijų ir kitų ilgalaikių problemų turinčių pacientų atsparumą (resilience). Kol kas Wiley leidykla yra sudariusi sąlygas nemokamai susipažinti su straipsniu, kuriame išdėstyti kertiniai šio Ch. Padesky sukurto terapinio modelio ypatumai.

Kitais metais - Marakešas ir Lima
2013 metais vyks net du dideli KET kongresai - pasaulinis liepos mėnesį Limoje (Peru) ir Europos rugsėjo pabaigoje Marakeše (Maroke). Visiems, kam įdomu ne tik KET, bet ir egzotiškos vietovės - pats metas planuoti kitų metų keliones. :)
  

1 komentaras: