2010 m. gruodžio 1 d., trečiadienis

Patikimiausi laimės "stiprintojai"

Šiandien trumpai aprašysiu vieną įdomų tyrimą, kurį aptikau knygoje "The Mindful Path to Self-Compassion". Jį atliko pozityviosios psichologijos "tėvas" Martin Seligman su kolegomis. Šie mokslininkai ieškojo būdų sustiprinti teigiamus išgyvenimus ir ištyrė penkias skirtingas strategijas, turėjusias žmonėms suteikti didesnį laimės pojūtį. Tyrime iš viso dalyvavo 577 savanoriai, kurie buvo padalinti į 5 grupes. Kiekviena grupė išmėgino po vieną laimės didinimo strategiją.

Aiškiai teigiamų rezultatų pasiekė dvi grupės. Pirmosios grupės nariai buvo gavę užduotį kasdien vis naujai pritaikyti stipriąsias savo charakterio savybes, tokias kaip, pavyzdžiui, žaismingumas, nuolankumas, malonumas mokytis ir kt. Savo stipriąsias puses eksperimento dalyviai nusistatė užpildę klausimyną internete, kurį rasite čia. Klausimynas, skirtas nustatyti stipriosioms charakterio savybėms, vadinasi VIA Survey of Character Strengths. Kad būtų galima jį užpildyti, tereikia užsiregistruoti. Šioje svetainėje taip pat rasite pasiūlymų sudalyvauti šiuo metu atliekamuose tyrimuose, kurie gali paskatinti išmėginti įvairių pozityvių dalykų.

Kitas metodas, suteikęs dalyviams stipresnį nei įprastai laimės jausmą - tai trijų teigiamų dalykų, nutikusių tą dieną, susirašymas kiekvieną vakarą bei apmąstymas, kodėl jie atsitiko.

Eksperimentas buvo atliekamas savaitę, tačiau šiuos du metodus taikę žmonės laimingesni jautėsi net ir po 6 mėnesių.

Trečias metodas, taip pat stipriai (tačiau tik trumpam) padidinęs laimės pojūtį - "dėkingumo vizitas". Šį metodą taikiusios grupės nariai turėjo parašyti laišką žmogui, kuris jiems praeityje buvo padaręs kažką ypač gero, tačiau kuriam jie nepadėkojo. Parašytą laišką reikėjo įteikti adresatui. Tai taip pat labai padidino eksperimento dalyvių laimės pojūtį, tačiau po 3 mėnesių šis efektas jau buvo išnykęs.

Praėjus šešiems mėnesiams po eksperimento laimingiausi jautėsi tie žmonės, kurie vis dar taikė pirmąsias dvi laimę didinančias strategijas. Išvada labai paprasta - tikrai yra būdų, padedančių geriau jaustis, ir geriausiai jie veikia tada, kai yra taikomi nuolat!

1 komentaras:

  1. Tikrai pritariu pirmosioms dviems strategijoms. Kaip žinia, pozityvioji psichologija skatina užuot stengusis kompensuoti savo silpnybes, susitelkti ties stiprybėmis ir jas maksimaliai išnaudoti. Kasdienis nors truputėlio laiko paskyrimas pozityviems apibendrinimams taip pat praktikoje labai pasiteisinęs metodas bręsti ir stiprėti. Beje, paprastas dienoraščio rašymas, jeigu jis netampa neurotiniu "pasibėdavojimu" koks blogas bei neteisingas yra gyvenimas ir žmonės taip pat labai pasiteisina. Visi man žinomi skėmingesni ir laimingesni žmonės viena ar kita forma tai daro.

    AtsakytiPanaikinti