2010 m. birželio 20 d., sekmadienis

Iš Bostono kongreso: Psichinė nešvara (angl. Mental Contamination)

Daugelis esame girdėję apie žmonės, kurie labai bijo būti nešvarūs - daug kartų per dieną prausiasi, persirengia vis naujais drabužiais, pagal tam tikras taisykles plaunasi rankas ir pan. Paprastai taip būna todėl, kad šiuos žmones vargina obsesinis - kompulsinis sutrikimas (tai vienas iš nerimo sutrikimų). Jeigu žmogaus būklė sunki, švarinimosi ritualai gali užimti beveik visą laiką ir nepalikti galimybių dirbti, mokytis, bendrauti. Šis sutrikimas bene veiksmingiausiai gydomas kognityvinės ir elgesio psichoterapijos bei medikamentų deriniu.

Tačiau šalia baimės būti fiziškai nešvariam gana dažnai egzistuoja ir baimė užsiteršti psichiškai. Tai - palyginti neseniai atrastas reiškinys, kurį šiuo metu intensyviai tyrinėja Didžiosios Britanijos mokslininkai. Šios abi baimės gali egzistuoti drauge, tačiau psichinės nešvaros baimė gali egzistuoti ir viena, bei įgyti įvairių pavidalų. Pavyzdžiui, didelė dalis moterų, kurios eksperimento metu buvo paprašytos įsivaizduoti, jog jas pabučiavo vyras, su kuriuo bučiuotis jos nenorėjo, pasibaigus eksperimentui skubėjo nueiti į tualetą bei išsiskalauti burną. Panašiai elgiasi žmonės, paprašyti įsivaizduoti, kad dėvi alkoholiko kepurę - jiems taip pat kyla noras eiti praustis. Ypač stipriai šie užterštumo jausmai veikia žmones, sergančius obsesiniu - kompulsiniu bei potrauminio streso sutrikimais. Vien pagalvojimas apie tai, kas gali "sutepti", sukelia stiprų poreikį švarintis.

Psichinio užterštumo jausmas taip pat gali kilti žmogui pažeidus tam tikras moralines normas, nuostatas, taisykles. Tuomet žmogus taip pat pasijunta "nešvarus".

Dar vienas psichinio užterštumo baimių tipas - tai baimė perimti kito žmogaus savybes. Angliškai šis kitimo procesas vadinamas morphing. Gali būti baiminamasi perimti tiek neigiamas, tiek ir teigiamas kitų žmonių savybes. Pavyzdžiui, žmonės gali bijoti būti šalia ligonių, benamių ar amoralių asmenų, nes gali tapti tokie patys, kaip jie. Tačiau gali būti bijomasi ir būti šalia labai sėkmingų individų, netgi žvaigždžių, nes perimdamas jų savybes žmogus prarastų savajį "aš". Kad apsisaugotų nuo pavojaus perimti kitų žmonių savybes, žmonės mintyse gali susikurti tam tikrą šarvą ar barjerą.

Gana dažnai už šių baimių slypi labai aukšti moraliniai reikalavimai, kuriuos žmogus sau kelia, bei žemas savęs vertinimas, su kuriais labai svarbu dirbti terapijoje. Kaip jau rašiau, šis reiškinys dar tik tyrinėjamas, tačiau šie tyrimai vykdomi labai intensyviai bei tikimasi, kad jie greitu laiku leis psichinės sveikatos specialistams geriau padėti tiems žmonėms, kurių psichinės nešvaros baimės simptomai yra ryškūs bei varginantys.

2 komentarai:

  1. Taip pat buvo įdomu būti tame pačiame seminare. Autoriai rimtai dirba, sudarė ir nori pasaulyje išplatinti diagnostinį klausimyną. Tačiau, mano galva stipriau kliniškai išreikštas sutrikimas yra retas, nes per mano ilgametę ambulatorinę praktiką nemačiau žmogaus besikreipiančio būtent dėl tokių dominuojančių simptomų komplekso. Nors įvairių švelnių atskirų simptomų pasireiškimų teko sutikti. Todėl autorių darbas išskiriant, suklasifikuojant ir sugraduojant šį sutrikimą yra prasmingas.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Noriu papasakoti pasauliui apie puikų vyrą, vardu Dr.Agbazara iš AGBAZARA TEMPLE, nes jis suteikė džiaugsmo mano santuokai po 2 metų skyrybų su vyru ir 4 vaikais. Aš padariau viską, kad sugrąžinčiau juos į savo gyvenimą, nes aš juos taip myliu Taip kad draugas praėjusį mėnesį mane supažindino su burtininku, kuris viską darė dvasiškai ir sugrąžino juos per 48 valandas, dabar esame kartu ir laimingi dar labiau nei anksčiau. Galite susisiekti su šiuo puikiu burtininku ir išspręsti savo santykių problemas el. paštu, kaip tai dariau aš: ( agbazara@gmail.com ) ARBA skambinkite +2348104102662

    AtsakytiPanaikinti