2011 m. kovo 19 d., šeštadienis

Kaip pradėti sveikiau gyventi II

Praeitame straipsnelyje mėginau aprašyti, kokios strategijos gali būti naudingos planuojant gyvenimo būdo pokyčius bei kaip pradėti juos įgyvendinti. Šiandien - truputį apie tai, kaip juos išlaikyti.

Jeigu rinkdamiesi sveikesnę mitybą bei fizinio aktyvumo rūšį viską gerai apmąstėme ir pasirinkome tai, kas mums iš esmės priimtina, tai nuveikėme bent pusę darbo, kad šie pokyčiai taptų ilgalaikiai. Pavyzdžiui, jeigu labai nemėgstate košių, turbūt išmintingiau pasielgsite nekeldami sau tikslo valgyti jas kas rytą - juk yra ir kitų sveikų ir vertingų pusryčių alternatyvų. Jeigu esate išmėginę ir įsitikinę, kad nemėgstate bėgiojimo ar treniruoklių, galbūt bus daug maloniau rinktis plaukiojimą, dviratį, vaikščiojimą pėsčiomis, čiuožyklos lankymą, važinėjimąsi riedučiais ar kitą užsiėmimą, t.y. tai, kas patinka.

Ir vis dėlto, net jeigu pasirinkome sau priimtiną dietą ir judėjimo rūšį, net jeigu matome, kad mūsų fizinė būklė ir nuotaika gerėja, vis tiek gali būti, kad po kurio laiko pajusime, jog motyvacija dėti pastangas mažėja. Kadangi taip labai dažnai nutinka, verta iš anksto pasiruošti tam, kad po kurį laiką trunkančio entuziazmo į galvą ims užklysti minčių, skatinančių grįžti prie senų gausesnės mitybos ir sėslesnio gyvenimo įpročių.

Kaskart, kai pajuntame, kad motyvacija mažėja, verta prisiminti du dalykus: a) tai visiškai normalu, nes mūsų senieji įpročiai taip greitai nepasiduos ir būtinai patikrins, ar gali mus įkalbėti vėl prie jų grįžti b) jeigu pajuntame, kad ima užklysti vis daugiau minčių apie tai, kaip buvo gerai, kai galėjome suvalgyti šokolado kaskart, kai užsimanydavome, arba nereikėdavo eiti sportuoti, vadinasi, pats laikas vėl iš naujo perskaityti ir apmąstyti visas priežastis, dėl kurių apsisprendėme keisti gyvenimo būdą. Jeigu įdėjome pastangų ir išsamiai susirašėme priežastis, kurios mums iš tiesų svarbios, šis sąrašas gali labai padėti kaskart, kai imame abejoti. Kai kurie žmonės pastebi, kad jiems naudinga šį sąrašą nuolat turėti prieš akis, pavyzdžiui, gali būti labai efektyvu užsiklijuoti jį ant šaldytuvo! Arba susirašyti ant nedidelės kortelės ir turėti piniginėje, kad prireikus sąrašas visada būtų po ranka.

JAV kognityvinė terapeutė Judith Beck savo knygoje "Beck lieknėjimo sistema" ("The Beck diet solution") aprašo svarbiausias mąstymo ir elgesio strategijas, padedančias sėkmingai paversti gyvenimo būdo pokyčius ilgalaikiais. Greičiausiai ne visos jos bus aktualios kiekvienam iš mūsų, tačiau kiekvienas gali pasirinkti būtent tai, kas reikalingiausia. Šalia kiekvienos strategijos suformuluotos svarbiausios mintys, padedančios ją geriau suprasti ir sėkmingai įgyvendinti. Beje, dauguma žmonių, kurie yra "natūraliai" liekni ir sportiški, šių strategijų laikosi!

Vis tiek darykime tai, ką reikia. Galime laikytis naujųjų įpročių net jeigu kažkuriuo metu nesinori. Jeigu darysime tik tai, ko norime, nepasieksime savo tikslų.

Pagirkime save. Kaskart, kai sportuojame, nusipelnome pagyrimo. Kaskart, kai laikomės naujųjų mitybos įpročių ir nenukrypstame nuo plano, taip pat nusipelnome pagyrimo.

Valgykime dėmesingai. Visada, kai valgome, darykime tai lėtai, dėmesingai ir tik prie stalo.

Atsisakykime papildomo maisto. Jeigu jau suvalgėme suplanuotą porciją, likusį maistą pasidėkime kitam kartui. Juk po kelių valandų vėl valgysime.

Mityba ir judėjimas yra labai svarbu! Turime planuoti savo gyvenimą taip, kad šiems dalykams turėtume laiko.

Sportuokime, kad ir kas benutiktų! Jeigu turime tik 15 minučių, tai daug geriau, negu nieko!

Toleruokime alkį ir norą valgyti. Jeigu kažko užsimanėme, nebūtinai turime tai iš karto suvalgyti. Noras po kurio laiko praeina.

Palaukime 20 minučių, ir pasijusime sotus! Jeigu viską suvalgėme ir dar tebejaučiame alkį - nieko baisaus, sotumo jausmas ateina po 20 minučių.

Mokykimės atsispirti! Kaskart, kai nepasiduodame potraukiui kažką suvalgyti, stipriname savo gebėjimą atsispirti.

Turime pasirinkti! Negalime aplaidžiai žiūrėti į mitybą bei sportą ir kartu būti geros formos. Turime pasirinkti arba viena, arba kita.

Šveskime! Kaskart, kai pavyksta pasiekti tarpinio tikslo (pvz. sulieknėti 2 kg), atšvęskime tai!

Nevalgykime norėdami pasigerinti nuotaiką. Yra daug kitų būdų nuotaikai gerinti, prisivalgymas ją tik pablogins.

Ką padarysi. Nors mums nepatinka, kad tenka laikytis taisyklių, tačiau priimame jas ir judame pirmyn.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą