2011 m. birželio 12 d., sekmadienis

Kodėl neverta žudytis?

Kognityvinės ir elgesio terapijos eksperto iš Argentinos Eduardo Keegan mintys, išsakytos seminaro Kaune metu.

Savižudybė niekada nėra geras sprendimas, nes:

1. Beveik visi besižudantieji serga vienu ar kitu psichikos sutrikimu, dažniausiai depresija. Todėl sprendimas nusižudyti būna ne žmogaus laisvai priimtas, o ligos padiktuotas sprendimas. Jeigu sergame depresija, normalu, kad kyla minčių apie savižudybę. Tai vienas iš klasikinių požymių, kad mums reikia gydymo.

2. Netgi jeigu labai stipriai tikime, kad niekas niekada nepasikeis ir jokios mūsų pastangos neturi reikšmės, tai klaidingas įsitikinimas. Gyvenimas yra nuolatinis kitimas, ir mūsų elgesys tikrai daro įtaką tam, kaip jaučiamės.

3. Savižudybę visada verta atidėti, nes ji bet kada bus prieinama, o po jos nebus prieinami jokie kiti variantai.

4. Net jeigu norime savo mirtimi kam nors atkeršyti, ar ką nors pamokyti, po to, kai mirsime, jau nebūsime čia ir negalėsime stebėti, kaip mūsų mirtis veikia aplinką, kitus žmones ar įvykius.

5. Jeigu norime mirti, nes manome, kad esame našta savo šeimai, prisiminkime, kad kiekviena šeima verčiau pakels be kokią kitą naštą, negu šeimos nario savižudybės naštą.

6. Religijos paprastai neigiamai pasisako apie savižudybes. Pvz. krikščionybėje teigiama, kad nusižudžiusieji keliauja į pragarą.

7. Iš kiekvienos situacijos yra dar bent viena išeitis.

4 komentarai:

  1. Idomus pastebejimas, ant "rekcijos" eina zymeti visus tris variantus :) kazkaip biski nelogiska, kai "puiku" ir "juokinga" galima kartu pazymeti :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Jeigu istorija ir juokinga (nes ir siekta, kad tokia būtų), ir gera, tai gal ir galima pažymėti abu kartu :) Mes savo tinklaraštyje tokių daug nerašome, tačiau tinklaraščių yra visokių, o šitas reakcijų rinkinukas - standartinis, todėl vieniems tinka labiau, kitiems mažiau. Vienas mūsų įrašas, į kurį turbūt galimos abi reakcijos kartu, yra šis: http://mastyk-ir-veik.blogspot.com/2011/02/kaip-isvengti-laimes-ir-geros.html

    AtsakytiPanaikinti
  3. Sutinku, bet eina visus tris pažymėti, manau geriu jai eitu tik viena =]

    AtsakytiPanaikinti
  4. Jeigu dažnai kyla liūdesys, neviltis, mintys apie savižudybę, prisiminkime, kad išeitį iš susidariusios situacijos mums gali padėti rasti specialiai tam paruošti žmonės. Savo poliklinikoje galima nemokamai kreiptis į psichologą ar psichiatrą, mokykloje - į psichologą ar socialinį darbuotoją. Psichologinė pagalba taip pat teikiama ir telefonu bei internetu (visi skambučiai yra nemokami):

    „Jaunimo linija“ - 8 800 28888 Darbo laikas: visą parą
    Emocinę paramą teikia: savanoriai, http://www.jaunimolinija.lt/laiskai

    „Vaikų linija“ - 116 111 Darbo laikas: 11.00-21.00 kasdien
    Emocinę paramą teikia: savanoriai, http://www.vaikulinija.lt

    „Vilties linija“ - 116 123 Darbo laikas: visą parą
    Pagalbą teikia: savanoriai ir psichikos sveikatos profesionalai, http://paklausk.kpsc.lt/contact.php, vilties.linija@gmail.com

    „Pagalbos moterims linija“ - 8 800 66366 Darbo laikas: 10.00-21.00 kasdien
    Pagalbą teikia: savanoriai ir psichikos sveikatos profesionalai, pagalba@moteriai.lt

    AtsakytiPanaikinti