2012 m. kovo 18 d., sekmadienis

Persivalgymo priežastis? Persidirbimas!

Neseniai JAV mitybos specialistų atlikto tyrimo metu buvo stebima 320 dirbančių moterų ir lyginami jų valgymo įpročiai. Pasirodė, kad tos moterys, kurios buvo daugiau pervargusios darbe, kurios jautėsi, kad jų pastangos darbovietėje nepakankamai vertinamos, ir kurių požiūris į darbovietę apskritai buvo daugiau negatyvus, gerokai dažniau persivalgydavo ir jas dažniau vargino antsvoris arba nutukimas, negu moteris, kurioms nebuvo būdingi išvardyti simptomai (kurie gali būti perdegimo sindromo požymis).

JAV mitybos specialistai pastebi, kad sutrikusi mityba dažnai yra ne pirminė, o antrinė problema (t.y. kitos problemos pasekmė), ir kad tokiais atvejais mitybą bei fizinį aktyvumą sunkiau koreguoti nesprendžiant pirminės problemos. Kadangi maistas daugumai mūsų lengvai prieinamas, jis dažnai tampa viena parankiausių nuotaikos gerinimo ir streso reguliavimo priemonių.

Tačiau jeigu persivalgome, pavyzdžiui, todėl, kad darbe dažnai jaučiamės pervargę ir išsekę, tyrimai rodo, kad nepakoregavus darbinės situacijos įgyvendinti mitybos pokyčius gali būti daug sunkiau. Viena iš priežasčių, kaip manoma, yra ta, kad angliavandeniai padeda palaikyti gerą nuotaiką, o gana didelė dalis dietų siūlo mažinti angliavandenių kiekį. Tad jeigu žmogus, kurio nuotaika dėl įvairių rūpesčių jau yra prasta, ima laikytis angliavandenius ribojančios dietos, jo emocinė būsena, bent jau laikinai, gali dar suprastėti, ir šiuos apribojimus tokiam žmogui gali būti gerokai sunkiau toleruoti, negu tiems žmonėms, kurių nuotaika yra normali. Tad jeigu viršsvorio priežastis - vadinamasis emocinis valgymas, norint jį suvaldyti dažnai būna svarbu spręsti problemas, keliančias tas neigiamas emocijas, kurias slopiname valgiu.

Kita vertus, jeigu mūsų mitybos problemos dar nėra labai įsisenėjusios, jeigu nekamuoja didelis antsvoris, tačiau pastebime savo polinkį į emocinį valgymą, truputį pamąstę ir kūrybiškai nusiteikę, galime rasti įvairių pakaitalų šokoladukams, sausainiams, pyragams ar bulvių traškučiams, kurie daugeliui žmonių yra ir "nuotaikos gerintojai" ir "apdovanojimai" už įvairias dedamas pastangas. (Kam nebuvo atėjusi į galvą mintis - "Taip sunkiai visą dieną dirbau, tikrai vakare nusipelniau pavalgyti to, kas man skanu.") Tačiau kartais trumpas pasivaikščiojimas, pabuvimas lauke (ypač pavasarį, kai darosi vis šviesiau ir šilčiau) nuotaiką gali paveikti daug pozityviau, nei suvalgytas saldumynas. Arba gal užuot lepinę save eiliniu puodeliu kavos ir bandele, galime sėsti ant dviračio ir pajusti pavasarinį vėją, išgirsti paukščių čiulbesį? Labai dažnai emociniu valgymu mes bandome patenkinti kitokius, ne valgio, poreikius. Jeigu tas poreikis, pavyzdžiui, atsipalaiduoti po įtempto protinio darbo - dauguma atvejų gerokai efektyviau veiks judesys, negu perteklinis maistas.

2 komentarai:

  1. Tai yra tiesa, as labai megstu bananus, galiu kg suvalgyti is karto, bet as neleidziu sau piktnaudziauti del ju didelio koloringumo.
    Po darbo savaites, o darbas tikrai labai itemptas ir fizinis, nukreipiu demesio i jokius ispejimus - nusiperku kilograma bananu ir susveiciu visus is karto :)

    AtsakytiPanaikinti