2013 m. sausio 6 d., sekmadienis

Kas bus nauja Naujaisiais metais?

Na va, prieš šešias dienas prasidėjo Naujieji metai. Jie švenčiami daugumos pasaulio tautų, daugumos  kultūrų žmonių. Manau, priežasčių, kodėl ši šventė tokia universaliai svarbi, yra daug, tačiau viena iš jų - mūsų įgyjama simbolinė galimybė tarsi pradėti nuo pradžių, atversti naują gyvenimo lapą ir žinoti, kad galime pasirinkti, ar rašysime jame tuos pačius dalykus, kaip iki šiol, ar išmėginsime ką nors nauja. Naujų dalykų mėginimas, mokymasis, ne tik suteikia mums pasitenkinimo, bet ir padeda išlaikyti smegenis jaunesnes ir lankstesnes - mat visokie "naujumai" skatina naujų neuronų gamybą ir užkerta kelią smegenų senėjimui bei "sustabarėjimui".

Galimybę pasielgti naujai, kitaip, mes turime iš esmės kiekvieną akimirką, tačiau ne visada pakanka laiko tam įsisąmoninti, o didžiosios metų šventės paprastai visiems suteikia progą atitrūkti nuo darbų ir reikalų, susivokti, kur esame, kurlink norime toliau judėti, ir ką galbūt norėtume išmėginti daryti kitaip, naujai. Štai keletas pasiūlymų, kurie man šiuo metu ateina į galvą - jeigu norėsite, pasinaudokite jais, o jeigu turėsite kitų minčių ir norėsite įgyvendinti jas - taip ir padarykite. Tai, kiek truks laikotarpis, kai mėginsime vieną ar kitą naują dalyką, yra pasirinkimo reikalas, tačiau man dažnai patinka tam paskirti savaitę, o paskui spręsti, ar noriu eksperimentų laikotarpį tęsti, ir kiek. Ir prisiminkite, kad "mažiau yra daugiau": verčiau išmėginti tik vieną dalyką, negu mėginti keisti daug ką vienu metu ir pusiaukelėje sustoti.

  • Jeigu nuolat skubate, pamėginkite savaitę laiko kasdien pasidaryti "lėtąjį pusvalandį", kuomet viską, ką bedarytumėte, galima daryti taip lėtai, kaip jums malonu.
  • Jei rytą paprastai pradedate puodeliu kavos, pamėginkite išgerti stiklinę vandens su citrina ar šviežių sulčių. Ir stiklinę pasirinkite tokią, kuri jums iš tiesų patiktų.
  • Pamėginkite kas vakarą 15 minučių paskaityti ramią, malonią knygą šiek tiek pravėrę miegamojo langą.
  • Jeigu esate linkę atidėlioti, pamėginkite keletą dienų viską daryti, kai tik galite. Neskubėdami, bet ir neatidėliodami. 
  • Jei paprastai daug tikitės iš savęs ir aplinkinių, keliate aukštus reikalavimus, pamėginkite savaitę žiūrėti į juos kiek "pro pirštus", kiek lanksčiau. Kaskart, kai jūs patys ar kiti žmonės padarys ką nors "ne taip, kaip reikia", prisiminkite, kad tą vieną savaitę tai "leidžiama". 
  • Jeigu prastokai miegate, pamėginkite kitaip pasukti lovą arba patys joje apsisukti, t.y. galvą dėti ten, kur anksčiau dėjote kojas. Galite maloniai nustebti, mat mūsų miegą didelia dalimi valdo refleksai, o jie be kita ko yra "pririšti" prie vietos, kurioje miegame.   
  • Jeigu dažniausiai skirstote užsiėmimus į malonius ir nemalonius, nemaloniuosius tarsi "iškęsdami" ir vis svajodami apie malonesnius (vakarą, savaitgalį, atostogas ar pan.), pamėginkite keletą dienų pastebėti, ar būna malonių akimirkų atliekant tai, ką privalome.  
  • Negalite gyventi be kavos, šokolado ar cigarečių? Jeigu esate pasiruošę mesti sau kiek didesnį iššūkį, išmėginkite, ar įmanoma be jų išgyventi savaitę. :)
  • Pamėginkite leisti sau išsikelti mažų tikslų ir jų nuosekliai siekti - pavyzdžiui, kasdien 15 minučių pasivaikščioti lauke, perskaityti 3 knygos puslapius, išmokti 3 ar 5 jus dominančios užsienio kalbos žodžius ar pan.
  • Jeigu dažnai laukiate, kad kiti žmonės pastebėtų ir įvertintų tai, ką nuveikėte, ir nuliūstate, jeigu jie to nepastebi, pamėginkite keletą dienų priminti sau, jog viskas, ką nuveikiate, yra jūsų unikalus indėlis į gyvenimą, jūsų įaudžiamas lopinėlis į margą gyvenimo kilimą. Tai, kad turime tokią galimybę, jau savaime gali būti apdovanojimas :)
  • Jeigu dažnai, kai pasijuntate nuliūdę, supykę ar sunerimę, norite ką nors kramsnoti, nors tuo metu nesate alkani, pamėginkite keletui dienų tai pakeisti kuo nors kitu, pavyzdžiui, atsigerkite vandens, padarykite keletą fizinių pratimų (kad ir pritūpimų) ar kam nors paskambinkite.
  • Pamėginkite savaitę kiek galėdami nuosekliai laikytis tokios darbų tvarkos - iš pradžių padarykite kokį nors reikiamą, bet nelabai nemalonų dalyką, o paskui nuveikite ką nors jums patinkančio. 
  • Jeigu paprastai laukiate, kad kiti žmonės jus kviestų susitikti ir ką nors kartu nuveikti, pamėginkite patys jiems ką nors pasiūlyti. Gali būti, kad maloniai nustebinsite ir juos, ir save.
  • Išmėginkite kitokias atostogas - galbūt mieste ar šalyje, kur niekada nebuvote, galbūt su nestandartine kompanija, galbūt be mobiliojo telefono - bet kas, kas jums būtų nauja. 
  • Jeigu paprastai esate linkę manyti, kad jūsų gerą savijautą turi užtikrinti kas nors, bet ne jūs (pvz. kiti žmonės, gyvenimas ar kt.), pamėginkite savaitę laiko gyventi vadovaudamiesi mintimi, kad užtikrinti kuo geresnę savijautą - jūsų darbas (taip pat kaip pavalgyti, nusiprausti ir pan.). Žinau, kad tai sunku, todėl ir siūlau pamėginti tik savaitę.   
  • Jeigu paprastai pirkinius ar kitus daiktus nešate dideliais glėbiais arba krepšiais, kad reikėtų kuo mažiau vaikščioti, pamėginkite savaitę laiko daryti atvirkščiai - geriau grįžkite iki automobilio dar kartą, tačiau neškite tiek, kiek nešti patogu ir nesunku. 
  • Jeigu paprastai esate linkę laukti "įkvėpimo", ir tik tuomet ko nors imtis, prisiminkite, kad įkvėpimas visuomet su jumis - štai ir dabar jūs arba įkvepiate, arba tuojau įkvėpsite :) Tad bet kurios veiklos galima imtis iš esmės bet kada - ir labai tikėtina, kad pradėjus kils noras tęsti.  
  • Jeigu manote, kad savaitės laiko eksperimentas ne kažin ką teduos, nes paskui jūs viską darysite kaip darę, tad norite iš karto numoti ranka - pamėginkite prieš numodami savaitę laiko išmėginti vieną iš mano pasiūlymų ar kokią nors jums kilusią mintį. Numoti ranka niekada nebus per vėlu. :)      



 
 

1 komentaras:

  1. Dalinuosi šiuo liudijimu partneriams, kenčiantiems savo santykiuose, nes yra ilgalaikis sprendimas.

    Mano vyras paliko mane ir mūsų 2 vaikus dėl kitos moters 3 metams. Stengiausi būti stipri tik dėl savo vaikų, bet negalėjau suvaldyti skausmų, kurie kankina mano širdį. Buvau įskaudintas ir sutrikęs. Man reikėjo pagalbos, todėl ištyriau internetą ir aptikau svetainę, kurioje pamačiau, kad daktarė Ellen, burtininkė, gali padėti susigrąžinti meilužius. Aš susisiekiau su ja ir ji už mane surengė specialią maldą ir burtus. Mano nuostabai, po 2 dienų mano vyras grįžo namo. Taip mes vėl susijungėme ir šeimoje buvo daug meilės, džiaugsmo ir ramybės.

    Taip pat galite susisiekti su dr Ellen, galinga burtų tvarkytoja ir ieškoti sprendimų jos adresu ellenspellcaster@gmail.com. Taip pat galite naudoti Whatsapp jam +2349074881619

    AtsakytiPanaikinti