2010 m. birželio 13 d., sekmadienis

SĄMONINGAS VALGYMAS – RAKTAS Į DAR VIENĄ GEROS SAVIJAUTOS ŠALTINĮ

Kaip jau rašiau ankstesniame įraše Bostono kongrese mindfulness (sąmoningumo) pratyboms buvo skirtas milžiniškas dėmesys. Ir kiekvienais metais jis tik didėja. Man dar paliko įspūdį, kad įvairiose šalyse (primiausia JAV) vis daugiau populiarinamas taip vadinamas sąmoningas valgymas (angl. mindful eating).

Visi žinome, kad labai gerai ir sveika valgyti lėtai, galvojant apie maistą, tačiau daugelis žmonių taip nesielgia. Jie valgydami skaito, daug kalba, vaikšto ir net vairuoja. Todėl įdomus ir naudingas pasirodė bandymas mokyti žmones valgyti naudojant žinomas ir dirbant su psichologiniais sutrikimais taikomas sąmoningumo (mindfulness) technikas.

Taigi, sąmoningas valgymas yra maisto vartojimas sutelkiant visą savo dėmesį į valgymo metu gaunamas „čia ir dabar“ patirtis kūno viduje ir išorėje - susikoncentruojant į maisto kvapą, tekstūrą, spalvą, skonį, temperatūrą, garsą. Taip pat į pojūčius kūne: sotumo jausmo didėjimą ir alkio jausmo mažėjimą, palengvėjimo pojūtį, emocijų kitimą (nuotaikos ir nerimo jausmo pokyčius valgant ir t.t.). Visa tai daroma psichologiškai atsitraukus, be vertinimų ir kritikos, tiesiog stebint, jaučiant ir fiksuojant tai.

Kokią gi naudą galime gauti iš tokios praktikos? Jau labai greitai pajausite, kad: 1) mažiau suvalgote, 2) gaunate didesnį pasitenkinimą iš maisto ir valgymo, 3) patiriate didesnį ir pilnesnį sotumo jausmą, 4) valgis sukelia ne pasunkėjimo, o palengvėjimo jausmą, suteikia energijos, 5) gerėja virškinimas ir sveikata, 6) gerėja bendra savijauta.

Nuo ko pradėti? 1) turėkite realistinius lūkesčius, pradėkite nuo mažai, pradžioje taip valgykite tik, pavyzdžiui, vieną kartą per dieną, laipsniškai plėskite savo praktiką, 2) valgykite susitelkę, tik už stalo tam skirtoje vietoje, o ne vaikščiodami ar dirbdami kitus darbus, 3) nedarykite nieko kito tuo metu, pavyzdžiui, neskaitykite, 4) stenkitės nekalbėti bent pirmas 5 valgymo minutes, kuo daugiau praktikuokite valgymą tyloje, 5) patogiai ir estetiškai pateikite maistą, į jį turėtų būti malonu žiūrėti, 6) įsisąmoninkite kiekvieną kąsnį ar gurkšnelį (spalvą, skonį, tekstūrą, kvapą ir t.t.), susikoncentruokite į tai, 7) kramtykite – kiekvieną kąsnį pakramtykite bent 7-8 kartus, žinokite, kad budistų vienuoliai kiekvieną kąsnį kramto iki 100 kartų, 8) naudokite kokybišką, kuo mažiau apdorotą maistą, 9) įtraukite į šią praktiką savo artimuosius. Pasidalinimas patirtimi ir abipusė pagalba jums padės gauti geriausią rezultatą iš šios nuostabios praktikos.

Neuromedoje planuojame daryti sąmoningo valgymo seminarus ir užsiėmimus, į kuriuos kviesime norinčius patirti dar vieną geresnio gyvenimo džiaugsmą.

1 komentaras:

  1. Gana dažnai žmonės pastebi, kad taip valgydami jie pajunta kitokį, sodresnį ir stipresnį, maisto kvapą ir skonį. Pojūčiai sustiprėja, panašiai kaip vaikystėje, kai daug mažiau galvodavome apie vakar ar rytoj ir daug kas atrodydavo spalvingiau, sodriau, kvapniau. Tie kvapai, skoniai, vaizdai niekur nedingo, ir jeigu "padarome jiems vietos", vėl galime juos pajusti.

    AtsakytiPanaikinti