2012 m. rugpjūčio 21 d., antradienis

Spalio viduryje planuojame antrąją streso valdymo grupę Vilniuje

Spalio viduryje "Jaunatvės namuose" Vilniuje planuojame antrąją dėmesingumu (mindfulness) grįsto streso valdymo pratybų grupę. Šios pratybos, kaip ir vykusios pavasarį, bus vedamos pagal klasikinę JAV Wisconsino universitete sukurtą ir jau keletą dešimtmečių taikomą mokymo programą (Mindfulness-Based Stress Reduction, MBSR), kurios efektyvumas patvirtintas moksliniais tyrimais. Ši programa susideda iš 9 užsiėmimų, kurių aštuoni vyksta vakarais vieną kartą per savaitę (numatomas laikas - ketvirtadienio vakarai, 18-21 val.), o vienas visos dienos užsiėmimas trunka 7 valandas ir vyksta šeštadienį.

Ši programa ir dėmesio lavinimas bei dėmesingumo didinimas gali būti naudingi visiems žmonėms, varginaniems nerimo sutrikimų ar depresijos, ar tiesiog patiriantiems daug streso ir jaučiantiems, kad kartais su juo nesiseka tvarkytis taip gerai, kaip norėtųsi. Pavyzdžiui, jeigu pastebime, kad stresą malšiname įsitraukdami į žalingus įpročius (valgydami nesveiką maistą, daugiau rūkydami, vartodami daugiau alkoholio), jeigu kyla pojūtis, kad tars nevaldome savo gyvenimo ir situacijos, kurioje esame, tai gali būti požymis, kad patiriame pernelyg daug streso ir galbūt neturime pakankamai įgūdžių, kad galėtume jį valdyti.  

Programos metu mokomasi įsisąmoninti, kur įvairiais momentais yra mūsų dėmesys ir meditacinių pratimų pagalba praktikuojamasi jį valdyti, lavinamas geranoriškumas sau ir savęs priėmimas, mokomasi tarsi šiek tiek iš šalies pažvelgti į savo patiriamus išgyvenimus (pavyzdžiui, kylančias mintis, jausmus, kūno pojūčius).

Tiek mokslininiais tyrimais įrodyta, tiek dalyvių patirtis rodo, kad po pratybų ciklo paprastai sumažėja dalyvių patiriamo streso ir nerimo lygis, žmonės jaučia daugiau pasitenkinimo gyvenimu ir kitu teigiamų emocijų, lengviau gali atsipalaiduoti, stiprėja gebėjimas atjausti ir priimti tiek save, tiek kitus žmonės, pasitikėjimas savimi, netgi gebėjimas daugiau nuveikti per tą patį laiką (t.y. efektyviau dirbti). 

Tiesa, šios pratybos mažiau tinka žmonėms, norintiems labai greito rezultato. Visas pratybų ciklas, kaip minėta, trunka 8 savaites. Kad poveikis būtų maksimalus, visu šiuo laikotarpiu labai svarbu kasdienės savarankiškos pratybos, kurios užima maždaug 45 min. per dieną. Apie tai, kaip ir kokius pratimus atlikti, paaiškinama kiekvieno užsiėmimo metu, taip pat dalyviams duodami atitinkamų pratimų garso įrašai. Tačiau, kaip rodo praktika, pati sunkiausia darbo dalis - rasti laiko sau užimtoje dienotvarkėje. Tačiau žmonės, kurie apsisprendžia praktikuotis ir nuosekliai tai daro visas 8 savaites, neretai išsako, kad teigiami pokyčiai netgi pranoksta jų lūkesčius.

Netrukus "Jaunatvės namų" svetainėje paskelbsime konkrečias užsiėmimų datas, kainas ir kitą informaciją, tačiau norintieji ją gauti asmeniškai jau dabar gali rašyti Ingai Simaitienei el. paštu inga.simaitiene@jaunatvesnamai.lt. Užsiėmimus ves psichologė Giedrė Žalytė, sertifikuota dėmesingumu grįsto streso valdymo programos instruktorė. Planuojama, kad visos dienos užsiėmimą ves du instruktoriai - med. dr. Julius Neverauskas ir Giedrė Žalytė.                 

         

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą