2013 m. spalio 3 d., ketvirtadienis

Kai varlės, pelės ar vorai trukdo gyventi

Yra žmonių, kurie sustingsta pamatę vorą, varlę ar pelę. Pasitaiko, kad bijomasi ir kitokių, dar dažniau sutinkamų gyvūnų, pavyzdžiui, šunų. Kartais žmogus gali pastirti iš baimės pamatęs net mažiausią šuniuką, vengti eiti į svečius ten, kur yra šuo, o ekstremaliais atvejais vengti net ir bet kokių vietų, kur galima sutikti šunį, pavyzdžiui, parkų ar net gatvių. Teko girdėti apie kolegos pacientę, gyvenančią kitoje šalyje, kuri iš namų išvykdavo tik sėdusi į automobilį, parkuojamą vidiniame namo garaže. Tokia stipri buvo jos baimė susidurti su teoriškai gatvėje galinčiu prabėgti šunimi. Jeigu žmogaus patiriamas nerimas yra akivaizdžiai iracionalus turint omenyje realią baimės objekto keliamą grėsmę, ir jeigu bijomasi konkretaus gyvūno ar kito objekto, tai vadinama specifine fobija.

Kartais specifinė fobija gerokai apkartina žmogaus gyvenimą. Vorų fobija sergantis žmogus gali jausti nuolatinę įtampą bet kokioje sodyboje ar kitoje kaimo ar užmiesčio vietoje, kur vorų yra daugiau. Panašiai kliudyti gali ir varlių baimė. Na, o tokių dažnų gyvūnų kaip šunys fobija gali gerokai susiaurinti žmogaus bendravimo ratą bei sumažinti jo judėjimo galimybes.

Kartais su baime pragyvenama ne vienerius metus ar dešimtmečius. Tai gali imti kliudyti ir santykiams su artimaisiais ar aplinkiniais, mažinti žmogaus savivertę ir gyvenimo kokybę. Pasitaiko, kad žmonės kartas nuo karto mėgina sukaupti jėgas ir įveikti baimę, tačiau kai fobija jau įsigalėjusi, savarankiškai tai padaryti gali būti sunku. Pastangoms dažnai pritrūksta nuoseklumo ir kryptingumo, be to, žmonės savo baimės reakcijas suvokia kaip įrodymą, kad fobija yra per stipri ir neįveikiama. Tuo tarpu mūsų sustingimas, įsitempimas, drebėjimas ar šaukimas susidūrus su baimės objektu tėra sąlyginės, išmoktos reakcijos, kurios tinkamai gydant gali greitai keistis.

Vienas efektyviausių šiuo metu žinomų specifinių fobijų gydymo būdų- kognityvinė ir elgesio terapija. Jos metu pasiekiama, kad žmogaus jautrumas baimės objektui sumažėtų. Pagrindinis taikomas darbo metodas- tai saugi, iš anksto aptarta akistata su baimę keliančiu objektu, kuomet terapeutui padedant įsitikinama, jog objektas nėra pavojingas, ir baimė labai stipriai sumažėja jau per 1-2 gydymo seansus. Gydymo metu visada be išimčių laikomasi susitarimo principo, tai yra klientas niekada neverčiamas daryto to, kam nėra pasiruošęs.

Svarbiausia darbo dalis vyksta pasitelkus baimės objektą. Atvykstant į antrajį terapijos seansą kliento paprastai prašome atsinešti vorą, varlę ar kitą baimę keliantį gyvūną. Paprastai čia, jeigu reikia, pagelbsti klientų artimieji. Darbą pradedame nuo tokio kontakto su bijomu objektu, koks tuo metu atrodo pakeliamas, pavyzdžiui, galbūt klientas gali išbūti patalpoje, kurioje yra varlė uždengtame stiklainyje. Paskui žengiame po mažą žingsnelį artindami kontaktą, bet tik tokiais etapais, kuriems pritaria klientas. Seanso pabaigoje klientas paprastai gali į rankas imti varlę ar vorą, tačiau prie to  prieinama tik lapsniškai, niekur neskubant ir nuolat įsitikinant, kad patiriamas diskomfortas nekelia grėsmės.

Beje, jeigu sergate retesne specifine fobija ir sutiktumėte, kad jūsų gydymas būtų įrašinėjamas, o vaizdo įrašas vėliau naudojamas psichoterapeutams mokyti, gydymas gali būti ir nemokamas.

3 komentarai:

  1. Mes su savo vaikinu taip mylėjome vienas kitą, kad mūsų santykiai buvo išties nuostabūs ir sužinojome, kad niekada negalėsime vienas be kito. Nors aš jį labai mylėjau, niekada nežinojau, kad jis atsibodo nuo santykių ir domėjausi mano pačios geriausiu draugu, kuris buvo viso to viršūnė. Jis išsiskyrė su manimi ir aš buvau nuniokotas, prieš kiekvieną naktį eidamas miegoti sušukau akis, mano gyvenimas ir svajonės buvo sužlugdytos, kol susisiekiau su senu savo draugu, kuris tada supažindino mane su dr. Daktaras Egwali davė man nurodymus, ką daryti, aš griežtai laikiausi jos ir pasakiau, kad mano vaikinas grįš pas mane elgetaudamas per 24 valandas. Mano draugas atėjo pas mane maldaudamas ir verkdamas ant kelių, ir aš jį priėmiau atgal. Ačiū dr Egwali už jūsų nuostabius darbus. Jei turite panašių ar blogesnių problemų, susisiekite su Juo el. Paštu: (Dregwalispellbinder@gmail.com) arba „WhatsApp“: +2348122948392 ir niekada nesigailėsite su juo susitikę.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Dalinuosi šiuo liudijimu partneriams, kenčiantiems savo santykiuose, nes yra ilgalaikis sprendimas.

    Mano vyras paliko mane ir mūsų 2 vaikus dėl kitos moters 3 metams. Stengiausi būti stipri tik dėl savo vaikų, bet negalėjau suvaldyti skausmų, kurie kankina mano širdį. Buvau įskaudintas ir sutrikęs. Man reikėjo pagalbos, todėl ištyriau internetą ir aptikau svetainę, kurioje pamačiau, kad daktarė Ellen, burtininkė, gali padėti susigrąžinti meilužius. Aš susisiekiau su ja ir ji už mane surengė specialią maldą ir burtus. Mano nuostabai, po 2 dienų mano vyras grįžo namo. Taip mes vėl susijungėme ir šeimoje buvo daug meilės, džiaugsmo ir ramybės.

    Taip pat galite susisiekti su dr Ellen, galinga burtų tvarkytoja ir ieškoti sprendimų jos adresu ellenspellcaster@gmail.com. Taip pat galite naudoti Whatsapp jam +2349074881619

    AtsakytiPanaikinti
  3. Laba diena, mano vardas Emma. Esu čia tam, kad paliudyčiau apie internete sutiktą burtininką, kuris padėjo man išsaugoti mano santuoką, kuri jau žlugo. Susipažinau su juo internete ir jo vardas yra UDAMA ADA, jis man pasakė, kad nesijaudinčiau dėl savo vyro, kad turėčiau pasitikėti juo, kad mano vyras grįš pas mane per 2 dienas, ką aš padariau ir gavau daiktus, kurių jam reikėjo, kad padarytų burtą. aš, dabar aš vėl esu laiminga, nes mano vyras yra šalia manęs ir mes vėl laimingi kartu. Noriu pasakyti, kad Dievas laimina jus gausiai amen. galite susisiekti su juo (+27 65 897 8226) arba el. paštu (udamaada@gmail.com). Jis sakė, kad jis taip pat gydo bet kokias ligas, dėl kurių galite susisiekti su juo ir gauti daugiau informacijos.

    AtsakytiPanaikinti