2014 m. vasario 16 d., sekmadienis

11 būdų efektyviai judėti link savo tikslų

Kodėl vieni žmonės efektyviai įgyvendina savo planus ir siekius, o kitiems tai pavyksta rečiau? Šiuo metu mokslininkai jau gana nemažai žino apie tai, kokios strategijos gali padėti, o kokios - kliudyti. Galbūt perskaitę apie jas atrasite, ką galite tobulinti?

1. Nesileiskite į pernelyg dažnas fantazijas. Žmonės, kurie labai daug fantazuoja apie tai, kaip gyvens pasiekę savo tikslų, rečiau yra linkę imtis konkrečių žingsnių, kad jie taptų realybe. Įdomu tai, kad kuo svajonės labiau "rožinės", tuo mažiau šansų, kad imsimės veiksmų joms įgyvendinti.

2. Įsipareigokite. Labai dažnai žmonės sako, kad "pamėgins" atlikti vieną arba kitą dalyką, tačiau susidurę su sunkumais savo ketinimų greitai atsisako. Įsipareigojimas sau arba kitiems labai sustiprina tikimybę, kad įveiksime kilusias kliūtis.

3. Pasinaudokite "Zeigarnik" efektu. Rusų mokslininkė Bliuma Zeigarnik yra pastebėjusi, kad mūsų smegenys labai gerai išlaiko informaciją apie pradėtus darbus (tuo tarpu nepradėtus ir užbaigtus linkusi "ištrinti"). Tad nėra tiek svarbu, nuo ko pradėsime, tačiau po to, kai imamės pirmųjų veiksmų, tikimybė, kad judėsime link savo tikslo ir toliau, labai padidėja.

4. Įsivaizduokite ne norimą rezultatą, o procesą, t.y. tai, kokius žingsnelius reikės žengti, kokių kliūčių gali kilti ir pan.

5. Neleiskite klaidoms išmušti jūsų iš vėžių. Kartais žmonės, padarę iš esmės nereikšmingą klaidą, supyksta ant savęs ir mano, kad tikslo tikrai nepasieks. Taip ypač dažnai nutinka tuomet, kai mūsų tikslas yra liautis ką nors daryti, pavyzdžiui, rūkyti, valgyti nesveiką maistą ar pan. Klaidos yra neišvengiama bet kokio mokymosi proceso dalis, tad jas verta priimti kaip unikalias progas sužinoti, kur galime "suklupti" ir šia informacija pasinaudoti ateityje.

6. "Apgaukite" norą atidėlioti. Jeigu tikslas, kurio norime siekti, mums atrodo labai didelis ir sunkiai pasiekiamas, gali kilti noras atidėlioti. Kad taip nenutiktų, galima tiesiog "pasinerti" į tuos konkrečius žingsnius, kuriuos galime daryti dabar, ir apie galutinį tikslą kol kas daug negalvoti. (Nors, suprantama, mūsų žingsniai turi būti kruopščiai suplanuoti ir vesti link jo).

7. Perkėlinėkite dėmesį. Sėkmingai tikslų siekiantys žmonės reguliariai perkėlinėja dėmesį, reikiamais momentais jį sutelkdami į norimą pasiekti tikslą ir apmąstydami galinčias į jį nuvesti strategijas, kartais įvertindami savo daromą pažangą, o kitu metu susikoncentruodami į konkretų šiuo metu atliekamą žingsnį.

8. Venkite automatinio elgesio. Kartais mes elgiamės vienu ar kitu būdu tik dėl to, kad esame taip įpratę, arba todėl, kad taip daro kiti žmonės. Kad to išvengtumėte, nuolat paklauskite savęs, ar jūsų atliekamas veiksmas veda į tikslą.

9. Turėkite omenyje savo ilgalaikius tikslus. Kartais koją pakiša noras per greitai pasiekti vieno ar kito tikslo, neatsižvelgiant į ilgalaikę naudą. Be to, jeigu kurie nors tikslai atrodo lengviau ir greičiau pasiekiami, mes automatiškai galime susitelkti į juos, net jeigu kiti tikslai mums iš tiesų daug svarbesni. Tad jeigu siekiate ilgalaikės sėkmės, atraskite ilgalaikius tikslus, kurie jums būtų iš tiesų vertingi.

10. Žinokite, kada sustoti. Įdomu tai, kad kuo daugiau jėgų žmonės investuoja siekdami tikslo, tuo labiau auga tikėjimas, kad jie jį pasieks. Kartais šis tikėjimas labai padeda, bet kartais jis trukdo suvokti, kad tikslas iš tiesų nepasiekiamas ir mums būtų daug naudingiau perkelti savo dėmesį ir pastangas kitur.

11. "Jeigu - tai" strategija. Ši paprasta strategija, kai mes numatome galimus įvykių scenarijus ir suplanuojame savo elgesį įvairiais atvejais, puikiai veikia, tačiau praktika rodo, kad žmonės kartais būna pernelyg linkę improvizuoti ir pasikliauti savo gebėjimu spontaniškai priimti teisingus prendimus.

Beje, jeigu norite, kad link savo tikslų judėtumėte greičiau, nebūtina iš karto išmėginti visų strategijų. Net jeigu pakeistumėte vieną ar du dalykus, tai gali atnešti pokyčių, kurie maloniai nustebins.

Visas šias puikias strategijas aprašė psichologas Jeremy Dean savo tinklaraštyje.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą