2017 m. sausio 9 d., pirmadienis

Garsi lektorė iš Didžiosios Britanijos mokė mindfulness Vilniuje

Šis savaitgalis buvo turiningas besimokantiems taikyti dėmesingu įsisąmoninimu (mindfulness) grįstas intervencijas. Jau bebaigiantys mokslus LSMU organizuojamų podiplominių šios srities studijų pirmosios laidos dalyviai turėjo progą dalyvauti seminare, kurį vedė viena garsiausių mindfulness eksperčių
Didžiojoje Britanijoje, Bangoro universiteto Mindfulness Centro vadovė dr. Rebecca Crane.

Lektorė seminaro metu derino didaktines ir patyrimines technikas, pristatė dėmesingumu grįstos kognityvinės terapijos raidos kelią ir pagrindinius lūžio taškus, kurie lėmė, kad ši nauja metodika, siekusi suderinti budistinę psichologiją ir vakarietišką, šiuolaikinį supratimą apie žmonių psichologines problemas patyrė tokią sėkmę. Kartu ji atvirai kalbėjo apie tai, kad šioje srityje egzistuoja dar daug neatsakytų klausimų, kad vis dar diskutuojama dėl sąvokų ir apibrėžimų. Kita vertus, praktikoje šis metodas Didžijoje Britanijoje vis labiau įsigali. Neseniai valstybės lygmeniu buvo nuspręsta, kad Anglijos nacionalinė sveikatos tarnyba (National Health Service, NHS) jau artimoje ateityje privalės užtikrinti, kad žmonės, sergantys atsikartojančia depresija, turėtų galimybę nemokamai baigti 8 savaičių dėmesingumu grįstos kognityvinės terapijos mokymus, mat moksliniai tyrimai rodo, jog šis metodas per pusę sumažina naujų depresijos epizodų riziką ateityje.

Seminaro metu lektorė išmoningai ir įvairiai, tiek didaktiškai, tiek per patyrimus ir praktikas akcentavo ir demonstravo, kaip ta pati patirtis gali sukelti labai skirtingus išgyvenimus priklausomai nuo mūsų santykio su ja, t.y. ar mes kažką patiriame per vadinamąjį darymo, ar per buvimo režimą. Pavyzdžiui, dalyviai buvo skatinami klausytis muzikos iš pradžių mąstant apie ją (Koks tai kūrinys? Kada jis buvo sukurtas? Kas jį atlieka? Ar man patinka tai, ką girdžiu? Kažin, ką kiti žmonės galvoja apie šią muziką? ir t.t.), o paskui - paliekant galvojimą nuošalyje ir tiesiog pasineriant į tiesioginį garsų patyrimą, bei palyginti, kaip tas pats kūrinys mus veikia vienu ir kitu atveju.

Tiesa, pasak lektorės, tikrai ne visada "galvojimą" lengva išjungti - kartais jis įnirtingai veikia, net kai mes jo prašome nurimti. Šis režimas vadinamas "apsėsto darymo režimu" (angl. driven doing mode), kuris gali būti ypač kenksmingas ir toksiškas, jeigu jį taikome savo vidinėms būsenoms. Tarkime, žmogui, kuris anksčiau yra sirgęs depresija, net nedidelis liūdesys, sukeltas kasdienio įvykio, gali "įjungti" vadinamąjį "apsėsto darymo režimą", kuomet protas ima inirtingai dirbti maždaug tokia linkme "Nenoriu taip jaustis! Kai anksčiau taip jaučiausi, paskui man išsivystė depresija. Jeigu ir toliau tai nepraeis, vėl jausiuosi baisiai, gal net niekada iš naujos depresijos neišsikapstysiu. Ir kodėl man visada taip? Kas su manim negerai?" Visas šis karštligiškas ir neproduktyvus galvojimas, užuot pabuvus su kilusiu liūdesiu ir leidus jam praeiti, tik kuria papildomas neigiamas emocijas bei įtampą. Dėmesingo įsisąmoninimo pratybų metu žmogus mokomas pastebėti, kaip įsijugia šis režimas, matyti jį tarsi iš šalies, tačiau į jį neįsitraukti, nuolat grąžinant dėmesį į dabarties akimirką.

Pratybų metu lektorė ypač akcentavo susitelkimą į kvėpavimą ir kūno pojūčius kaip bene patikimiausią būdą nuolat sugrįžti į dabartį. Antraip mintys gali labai greitai mus nusineštį į praeitį arba į ateitį ir tarsi įkalinti. Praktikų metu mindfulness ekspertė taip pat akcentavo kūno padėtį, kuri pati savaime gali labai veikti tiek mūsų mintis, tiek emocijas. Kiek galima tiesi, orumą įkūnijanti pozicija, pasak lektorės, gali labai padėti lavinti tai, ką ir siekiame lavinti dėmesingumo pratybomis - išmintį, geranoriškumą, atvirumą patirčiai.

Lektorė pirmą kartą lankėsi tiek Lietuvoje, tiek Baltijos šalyse, tačiau pakviesta ateityje sugrįžti ir pravesti atsiskyrimą atsakė mielai tai padarysianti. Į seminarą buvo atvykę ir kolegų iš Latvijos, kurie sakė norintys ir toliau tęsti bendradarbiavimą. Lektorė pasidalino nuoroda, kur galima rasti nemokamų tiek jos, tiek kitų mindfulness mokytojų parengtų meditacijų garso įrašų anglų kalba.

Na, o svarstantieji ar pradėti mokytis taikyti dėmesingumu (mindfulness) grįstas intervencijas dar gali apsispręsti iki sausio 16 dienos, studijų pradžia - vasario 1 d. Daugiau informacijos galima rasti čia.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą