2010 m. sausio 19 d., antradienis

Kognityvinė-elgesio terapija ir dėmesingumo ir įsisąmoninimo praktika (mindfulness) sumažins Britanijos sveikatos apsaugos sistemos išlaidas

Ir vėl įdomi informacija iš Daily Telegraph 2010 m. sausio 5 d. numerio. Žymaus Britanijos Psichinės sveikatos fondo (Mental Health Foundation) atliktas tyrimas rodo, kad kognityvinė ir elgesio terapija (KET) kartu su dėmesingumo ir įsisąmoninimo praktika (mindfulness), besiremiančia meditacijos principais, gali ženkliai sumažinti milžiniškas 7,5 mlrd GBP išlaidas, skirtas depresijai gydyti Britanijoje. Bendros praktikos gydytojams rekomenduojama kuo dažniau depresija (ypač pasikartojančia) sergančius ligonius siųsti kognityvinės ir elgesio terapijos kursui. Didžiosios Britanijos medicinos paslaugų kokybę vertinančio ir gydymo standartus nustatančio Nacionalinio Sveikatos ir Klinikinio Meistriškumo Instituto (National Institute of Health and Clinical Excellence, NICE) duomenimis, ši praktika depresijos pasikartojimo riziką mažina dvigubai. NICE rekomendacijose, kuriomis ir vadovaujasi Britanijos gydytojai, KET kartu su dėmesingumo ir įsisąmoninimo praktika nurodoma, kaip rekomenduojamas depresijos gydymo būdas jau nuo 2004 metų, tačiau iki šiol tik kas penktas bendrosios praktikos gydytojas turi galimybę šį gydymą skirti savo pacientams ir tik kas 20 tai daro reguliariai. KET, taikant dėmesingumo ir įsisąmoninimo praktiką, standartinis kursas Britanijoje trunka 8 savaites po dvi kassavaitines valandas ir kainuoja apie 300 GBP. Depresija Britanijoje serga kas dešimtas gyventojas ir kas antram iš sergančiųjų depresijos epizodai kartojasi.
Aš apie dėmesingumo ir įsisąmonimo praktiką sužinojau prieš keletą metų lankydamasis Europos KET konferencijose. Ten specialiame seminare ir įgijau pradmenis. Mindfulness praktikuoju arba jos pratimus kasdienybėje taikau beveik kasdien ir tai man labai padeda įtemptai dirbti ir jaustis geriau streso, įtampos metu ar tvarkantis su iššūkiais. Giedrė Žalytė taip pat turi nemažą asmeninę dėmesingumo ir įsisąmoninimo praktikos patirtį. Su ja sugalvojome ir mindfulness termino lietuvišką vertimą, turbūt geriausiai atspindintį proceso esmę (dėmesio koncentracija + pilnas įsisąmoninimas ir suvokimas kas vyksta čia ir dabar). Kita galimybė būtų "pilnaprotavimas", kurią pradžioje dėl keisto, neįprasto sąskambio ir atmečiau, tačiau dabar kuo toliau, tuo daugiau jis man patinka. Gal kas turi kitų pasiūlymų?

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą