2010 m. sausio 5 d., antradienis

Norite išvengti vaikų ir paauglių depresijos – sudarykite sąlygas jiems užmigti iki 22 val.

Taip teigia Britanijos dienraštyje The Daily Telegraph 2010 sausio 1 d. aprašytas tyrimas su 15 tūkstančių Amerikiečių 12-17 m. amžiaus mokinių ir jų tėvų. Užmigę po vidurnakčio paaugliai ketvirtadaliu rečiau turėjo depresinio pobūdžio nuotaikos sutrikimus ir penktadaliu rečiau planavo save žalojantį elgesį ar pasižymėjo autodestruktyvumu. Mokslininkų tyrimai, atspausdinti žurnale Sleep įrodė, kad pilnavertiškas miegas yra būtinas vaikų ir paauglių psichikos sveikatai ir kuo ilgiau jie miega, tuo geriau. Jeigu tiriamieji miegojo 5 valandas ar mažiau, depresijos tikimybė jiems išaugo 71 proc., o savižudybės rizika – net 48 proc., lyginant su 8 ir daugiau valandų miegojusiais bendraamžiais. Mažiau miegoję vaikai ir paaugliai taip pat blogiau susidorodavo su stresinėmis situacijomis, turėjo daugiau elgesio ir bendravimo problemų.
Mano gydytojo praktika ir asmeninė patirtis taip pat labai stipriai patvirtina pilnavertiško miego reikšmę gerai savijautai ir nuotaikai. Suaugę asmenys, sąmoningai trumpindami nakties miego trukmę pasmerkia save atminties, dėmesio koncentracijos sutrikimams, jiems dažniau vystosi nuotaikos sutrikimai, mažėja darbingumas. Miegas labai svarbus hormonų pusiausvyrai, mažiau miegantys asmenys greičiau sensta ir jų senėjimas daugiau atsispindi jų išvaizdoje. Nors nesu skaitęs jokių mokslinių tyrimų, tačiau mano empiriniai pastebėjimai tarsi patvirtina senolių išmintį, kad miegas iki vidurnakčio yra kokybiškesnis už tokį patį, tik po vidurnakčio ir einantys miegoti anksčiau (tuo pačiu ir besikeliantys anksčiau) jaučiasi geriau. Gal tam tikra prasme tai gali būti susiję su augimo hormono išsiskyrimu, kuris pliūpsniais skiriasi daugiausiai tik iki vidurnakčio, tuo lyg ir patvirtindamas vaikystėje dažnai girdėtus mano (turbūt ne tik mano) močiučių raginimus eiti miegoti anksčiau: „Jei neisi miegoti anksčiau - neaugsi“.
Dar vienas motyvas eiti miegoti anksčiau ir gerai išsimiegoti yra daugelio mokslinių tyrimų duomenys, kad trumpinantys miego trukmę asmenys didina antsvorį. Ir atvirkščiai – jeigu norite numesti svorį, turite pilnavertiškai ir ilgai miegoti. Mano sporto klubo partneris Audrius yra gyvas pavyzdys. Vyras, būdamas netoli 50-mečio, sutvarkęs mitybą, pradėjęs 3 kartus pert savaitę sportuoti ir eidamas miegoti apie 21 val., jis per porą metų atsikratė apie 20 kg antsvorio ir įvairių sveikatos problemų, šiuo metu turi idealią figūrą, be žadintuvo keliasi apie 4 val. ryto, spėja sutvarkyti verslo reikalus ir, svarbiausia, pasižymi puikia nuotaika, optimizmu ir entuziazmu.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą