2010 m. balandžio 28 d., trečiadienis

Kai sunku spręsti problemą

Vakar su Juliumi kalbėjomės apie tai, kaip galima spręsti sudėtingas problemas, kuomet atsiduriame sunkesnėje situacijoje ir nėra lengva priimti sprendimą. Jis pasiūlė universalų sprendimo algoritmą, kurį noriu aprašyti.
a) Pirmasis žingsnis - kuo tiksliau apibūdinti situaciją, kurioje esame. Kartais, kad būtų lengviau tai padaryti, galime pamėginti pažvelgti į situaciją iš šalies, tarsi joje būtume ne mes, o kitas žmogus.
b) Kai jaučiame, kad situaciją įsivardinome, labai svarbu įvardinti visas jos priežastis. Jeigu situacija sudėtinga, jų paprastai būna visas kompleksas, ir būtina tai suvokti, kad nepagrįstai neapkaltintume vien aplinkybių, kitų žmonių, ar vien tik savęs. Tai taip pat gali padėti priimti skausmingas ar nemalonias situacijas. JAV psichologė Marša Linehan (Marsha Linehan) sprendžiant sudėtingas situacijas ir problemas pabrėžia netgi radikalaus priėmimo vaidmenį. Priimti tai, kas jau vis tiek yra gali padėti tokie teiginiai kaip: "Viskas turi savas priežastis", "Kad ir kiek priešinčiausi savo viduje, situacijos tai nepakeis", "Galiu leisti pasauliui būti tokiam, koks jis yra", "Aš pripažįstu tai, kas yra" ar "Padariau tai, ką tuo metu galėjau".
c) Toliau einame prie galimų išeičių iš situacijos ieškojimo. Pasak Juliaus, jų visada būna bent viena daugiau, negu mums atrodo. Jeigu manome, kad nėra nė vienos, yra bent viena, jeigu manome, kad tik viena - yra bent dvi. Taigi, atkakliai ieškome visų įmanomų išeičių ir išsirenkame tą, kuri mums priimtiniausia.
d) Kai jau išsirenkame sprendimą, ieškome būtų, kaip jį įgyvendinti kuo mažesnėmis sąnaudomis ir kartu negailime tiek jėgų, kiek reikia, kad pasiektume tai, ko norime.

2 komentarai:

  1. Dar labai svarbu, kad mes bandytume įsivardinti kuo daugiau galimų alternatyvinių išeičių, tame tarpe net ir tokias, kurios tuo metu atrodo nepriimtinos. Įsivardinus visas galimas alternatyvas visai naudinga susirašyti kiekvienos iš jų privalumus ir trūkumus ir po to ieškoti palankiausio varianto, vedančio prie tikslo. Pasirinkus sprendimą ir bandant jį įgyvendinti nereikėtų pasimesti, jeigu rezultatai mūsų netenkina. Tiesiog tada atsižvelgus į patirtį ir iš jos pasimokius ramiai renkamės kitą sprendimą (galima naudoti Ostapo Benderio savęs raminimo būdą, kad jeigu neradome lobio dar vienoje kėdėje šansas rasti kitoje tik didėja :)) ir algoritmą kartojame kol mūsų pastangų rezultatas mus tenkins..

    AtsakytiPanaikinti