2014 m. gruodžio 27 d., šeštadienis

Kai norisi pažvelgti (daug daug) plačiau

Prieš maždaug porą savaičių kolegė Reda, su kuria kartu dirbame "Jaunatvės namuose", papasakojo, kad jai padarė įspūdį filmas "Tarp žvaigždžių" (angl. "Interstellar") - paskatino pamąstyti apie visatą, pasidomėti dalykais, kurių anksčiau nežinojo.

Panorau jį pamatyti ir aš. Filmas "Forum Cinemas" prasidėjo 21 val., ir kadangi tikrai nesu nakties žmogus, labai abejojau, kaip man pasirodys tos trys (ir dar vėlyvos) filmo valandos, tačiau jos nė kiek neprailgo (patvirtindamos, kad laikas - tikrai labai releatyvi savoka :)), o filmui pasibaigus jaučiausi iš tikrųjų lyg grįžusi iš kosmoso ir galvojau apie jį dar kelias dienas. Labiausiai sužavėjo tai, kad filmas praplečia ne tik žinojimo, bet ir suvokimo ribas. (Nedetalizuosiu, kaip - jį tiesiog verta pamatyti).

O per Kalėdas teko laimė pamatyti kitą, šįkart jau dokumentinį filmą, kuris man buvo lyg savotiškas "Tarp žvaigždžių" tęsinys, tik dar labiau pačia geriausia prasme pritrenkiantis. Šis dokumentinis mini serialas vadinasi "Wonders of the universe" ir jame fizikos profesorius iš Didžiosios Britanijos Brian Cox pasakoja tiek apie tai, ką šiuo metu mokslas žino apie visatos kilmę, struktūrą ir dydį, tiek ir apie joje galiojančius dėsnius - pavyzdžiui, gravitaciją, kuri tiesiogine prasme leidžia mums stovėti ant žemės, ir šviesą, be kurios nebūtų nei šilumos, nei gyvybės.

Štai keletas faktų, kuriuos galime, ko gero, įvairiai interpretuoti, tačiau sunku būtų paneigti, kad jie iliustruoja tai, kokioje didybėje mes gyvename:

  • Šiuo metu mokslo turimi duomenys rodo, kad visi Žemėje egzistuojantys cheminiai elementai susidarė žvaigždėse, kurios vėliau sprogo. Žvaigždei ilgai degant, skirtinguose jos sluoksniuose pasiekiama skirtinga temperatūra leidžia jungtis atomų sudedamosioms dalims ir sudaryti naujus cheminius elementus. Pačios didžiausios atominės masės elementai susidaro pačiame žvaigždės centre, nes ten temperatūra aukščiausia. Visi brangieji metalai, t.y. sidabras, auksas ir platina, taip pat susidarė žvaigždėse ir tik vėliau pateko į žemę, todėl segėdami iš jų pagamintus papuošalus mes tiesiogine prasme segime žvaigždės gabalėlį. Ką jau kalbėti apie tai, kad ir mes patys sudaryti iš žvaigždėse susiformavusių elementų.       
  • Artimiausia mūsų Paukščių tako galaktikai spiralinė galaktika yra Andromeda. Jos šviesa mus pasiekia per maždaug 2,5 milijono metų! (Šviesos greitis - maždaug 300 000 km/s, Saulės šviesa iki Žemės keliauja 8 minutes). Andromeda - tai tolimiausias objektas, kurį žmogus gali matyti plika akimi. Jeigu joje esančioje vienoje ar kitoje planetoje būtų gyventojų, jie šiandien matytų šviesą, kuri iš mūsų galaktikos iškeliavo prieš 2,5 milijono metų, t.y. maždaug tada, kai Žemėje atsirado pirmieji žmonės.
  • Dauguma cheminių elementų yra natūraliai labai reaktyvūs ir linkę jungtis su kitais. Būtent dėl įvairiausių junginių galime gėrėtis tokia gamtos įvairove, nors natūralių pradinių elementų yra tik 92. Visa kita, įstaitant ir mus, sudaryta iš jų. Viskas, kas baigia savo gyvenimą ir suyra, susiskaido į atomus, kurie dėl savo reaktyvumo jungiasi į naujus darinius. 
  • Atomai susideda iš branduolio ir aplink jį skriejančių elektoronų. Tačiau ir branduolys, ir elektronai yra tokie maži, kad daugiau nei 99 proc. atomo sudaro tuštuma. Populiariai sakoma, kad jeigu galėtume suspausti visus atomus taip, kad juose neliktų tuščios erdvės, visa žmonija tilptų į cukraus plytelę. Vadinasi, kai kažkas, norėdamas mus įžeisti sako, kad esame tuščia vieta, pasako 99 proc. tiesos, tačiau ne tik apie mus, bet ir apie save ir viską, kas egzistuoja Žemėje. :) 
Tai - tik labai maža dalelė faktų, kuriuos įsiminiau žiūrėdama šį mini serialą. Jos tiek daug, kad visko atsiminti, pažiūrėjus tik vieną kartą, tikrai neįmanoma. Visa tai, kas ten pasakojama, pribloškia ir gamtos didybe, ir tuo, kiek daug žmonės jau žino apie visatą. Kita vertus, dar labai daug kas ir nežinoma. Pavyzdžiui, niekas nežino, iš ko sudaryta ir kokiomis savybėmis pasižymi vadinamoji tamsioji medžiaga, kuri, manoma, yra susitelkusi ir mūsų galaktikos centre ir sudaro savotišką jos branduolį, apie kurį viskas sukasi. Tad jeigu savo rate turite žmonių, kurie manosi žinantys viską (dažnai jie gana stipriai erzina aplinkinius), galime prisiminti, kad visko, bent jau Žemėje, kol kas nežino niekas. :) 
      

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą