Man, kaip ir daugumai
žmonių, darbų ar sprendimų atidėliojimas nėra padaręs nieko
gero, tačiau kartais vieno ar kito dalyko atidėjimas gali išeiti
ir į naudą.
Tikriausiai dauguma žino
amerikiečių psichologo Walterio Mischelio
zefyrų
eksperimentą, atliktą
Standfordo universitete. Jo metu darželinukams buvo pasiūlyta
suvalgyti vieną zefyrą arba palaukti, kol tyrėjas grįš ir gauti
dar vieną. Tame tyrime vaikai elgėsi įvairiai: vieni suvalgė
zefyrą, kiti išlaukė ir gavo du. Mokslininkai tyrė, kiek vaikai
turi valios išlaukti taip trokštamo dalyko.
Tyrimas tuo nesibaigė –
praėjus kuriam laikui po eksperimento mokslininkai susisiekė su
tirtų vaikų tėvais, mokytojais ir jais pačiais bei paprašė
įvertinti vaikų pasiekimus. Pasirodo, kad tie vaikai, kurie
sugebėjo išlaukti, kol sugrįš tyrėjas, buvo daug daugiau
pasiekę, nei tiek, kurie nieko nelaukę suvalgė vieną zefyrą.
Mokslininkai pateikia
išvadą, jog vaikai, kurie mokėjo išlaukti ir atidėti savo
trokštamą dalyką į šoną tam, kad gautų dar didesnę naudą (o
kartu ir malonumą), sugebėjo įveikti įvairias kliūtis gyvenime,
buvo laimingesni ir sėkmingesni, jų mokyklos baigiamųjų egzaminų
rezultatai buvo aukštesni, jie turėjo mažiau antsvorio.
Nors šis tyrimas yra
sulaukęs kritikos dėl per mažos tiriamųjų imties, jis vis tiek
leidžia pažvelgti, kas slypi po trokštamo dalyko atidėjimu.
Atidėti kažkuriam laikui
tai, ko trokšti, kad gautum dar daugiau ateityje, atrodo paprastas
dalykas, tačiau daugumai mūsų tai yra sudėtinga, o kartais ir
neįveikiama užduotis. Dažnas iš mūsų sunkiai atsispiriame ant
stalo gulinčiam saldainiui ar keksiukui, pirmenybę vietoje sporto
teikiame mėgstamam serialui, vietoje asmeninio tobulėjimo ar
svarbios užduoties atlikimo – vakarėliui.
Kai pradėjau daugiau
rūpintis savo mityba, nusprendžiau, kad per daug savęs
nekankinsiu. Pradėjau valgyti taip vadinamą sveikesnį maistą,
truputį sportuoti, tačiau noras suvalgyti ką nors saldaus ar
nesveiko niekur nedingo. Turėjau rasti išeitį ir prisiminiau, kad
mokslininkai yra atlikę ne vieną tyrimą, kurio išvadose teigiama,
jog jei aš atidėčiau malonumą vėlesniam laikui, tai jo sulaukęs
džiaugčiausi labiau. Laiko eksperimentams aš turėjau, tad ėmiau
ir pabandžiau. Nusprendžiau, kad nesveiką maistą ir saldumynus
valgysiu vieną dieną per savaitę ir valgysiu tiek, kiek telpa.
Tokia diena pasirinkau sekmadienį. Pirmus kelis kartus buvo sunkoka
iškentėti, tačiau dabar aš jaučiu tikrą malonumą laukdamas tos
dienos. Dovanų gavęs skanių saldainių aš padedu juos į lentyną
ir jau įsivaizduoju, koks smagus bus mano sekmadienis, kai aš juos
valgysiu. Atėjus valgymo momentui tie saldainiai mano galvoje jau
būna tiek kartų suvalgyti, kad kai aš juos valgau iš tikrųjų,
jaučiu didžiausią malonumą. Taip būna ir su nesveiku maistu –
aš juo mėgaujuosi (nors jis ir nesveikas). Šią
dieną aš leidžiu sau valgyti viską, ką noriu.
Kitas dalykas, kurį
pajutau sau įvedęs tokią taisyklę – kaltės jausmo nebuvimas.
Anksčiau valgant nesveiką maistą ar tiesiog užėjus į greitojo
maisto restoraną impulsyviai kiekvieną kartą jausdavau kaltę ir
galvodavau, jog esu silpnavalis. Pradėjęs taikyti atidėjimą,
kaltės nejaučiu, nes esu įsitikinęs, kad taip elgdamasis vieną
dieną per savaitę kenkiu sau daug mažiau, nei saldumynus ar
nesveiką maistą valgydamas impulsyviai.
Šį būdą sugalvojau ne
aš – jis jau ne vieną kartą patikrintas tiek mokslininkų, tiek
žmonių, norinčių ugdyti savo valią. Dauguma jų tvirtina, kad
atidėjimas ko nors trokštamo jiems gyvenime atnešė tiek
džiaugsmo, tiek naudos. Kaip sako knygų „Neribota galia“ ir
„Pažadink savyje milžiną“ autorius Anthony
Robbinsonas, „jei nepavyks, tai bent žinosite, kad šitai Jums
neveikia“, tačiau jei pavyks, galbūt atrasite atidėjimo
džiaugsmą.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą